Имиджът на българския продукт морска почивка е съсипан непоправимо и трябва

...
Имиджът на българския продукт морска почивка е съсипан непоправимо и трябва
Коментари Харесай

В Дания Слънчев бряг е мръсен израз и родителите изпадали в ужас от мисълта да изпратят детето си там

Имиджът на българския артикул " морска отмора "  е унищожен непоправимо и би трябвало да се насочим към пазари като Близкия Изток, за да развиваме развлекателен и хазартен бизнес. Трябва да се види в дълбочина и капацитетът на пешеходния, конния, велотуризма и на други туристически артикули, които в България са несправедливо подценявани. Това коментира Димитър Попов, притежател на Penguin travel и член на Алианса на туристическата промишленост в България (АТИБ), в предаването " Светът е бизнес " на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

" Прогнозата на новия длъжностен отраслов министър, че тази година се чака 70% растеж на приходите по отношение на предходната, има съображение, само че базата за съпоставяне не е вярна ", счита Попов. По думите му в туристически отрасъл сравненията се вършат по отношение на предпандемичната 2019 година

" Още не можем да достигнем равнищата от 2019 година по доходи и брой нощувки и сме най-малко 20% обратно по груби калкулации, тъй като би трябвало да се видят данните след привършване на летния сезон ", счита специалистът.

Той уточни, че огромна част от нощувките не влизат в общата статистика и даде образец, че до юни е у нас е имало над 2 млн. туриси, а в формалната статистика са маркирани осъществени 1,730 млн. нощувки. 

Преди презастрояването България е имала най-хубавия артикул " морска отмора ", като да вземем за пример броят на туристите от Дания през интервала 2006-2007 година е бил 120 хиляди, до момента в който през 2019 година е бил 30 хиляди От този спад печели туристическата промишленост на Гърция и Турция, сподели гостът. 

За това какво е отношението на България към екскурзианта и българския туристически артикул може да се съди по обстоятелството, че " ние сме единствената страна в света, в която преди години се събираха подписи, Несебър да бъде изваден от UNESCO, с цел да се отприщи инвеститорския интерес ".

" Нещата започнаха да се пооправят, само че в Дания " Слънчев бряг " към момента е мръсна дума и родителите на тийнеджъри изпадат в смут от мисълта да изпратят детето си там. Имаше риалити за това какво се случва в " Слънчев бряг " с тези туристи, които идват, а това са наши клиенти ", предизвести браншовикът.

На въпроса по какъв начин се излиза от такава обстановка, гостът сподели, че предпочитание има, само че " хотелиерите мислят, че откакто се пусне положителна реклама, туристите ще си кажат: " О, то в Слънчев бряг не било по този начин ". Няма такова нещо. Хубаво е да има имиджова реклама, само че е добре за момента да се не помни за морския туризъм, тъй като най-малко на обичайните пазари - Германия, Скандинавието, Англия - знаят какво е тук и няма какво да ги лъжем, че нещо фрапантно се е трансформирало. По-добре да се насочат към различен тип туризъм ", предложи Попов.

" Проблемът не е, че 1 млн. българи почиват в Гърция, а че им харесва. Има повтаряемост. Средният екскурзиант, без значение дали е българин или датчанин, не обича изненади. Той се връща година след година в същия хотел, който му е харесал, и желае предсказуемост. А този екскурзиант, който всяка година върви на едно и също място, той е този, който цялостни чартърите и на него разчита туристическият отрасъл ", сподели Попов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР